Lekko kwaskowe ciasto, które ładnie wygląda i dobrze smakuje. Biszkopt najlepiej zrobić dzień wcześniej, a następnego dnia wykonać resztę i złożyć ciasto.
Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm:
biszkopt:
- 3 jajka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa śliwkowo-wiśniowa:
- 350 g śliwek bez pestek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek wody
- 1 galaretka wiśniowa
masa wiśniowo-jogurtowa:
- 2 pełne łyżki jogurtu
- 1 galaretka wiśniowa
dodatkowo:
- 300 g wśni bez pestek
- galaretka wiśniowa
Przygotowanie:
- Biszkopt: białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier, na koniec dodaję żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem i kakao i mieszam łyżką. Wykładam na formę, której dno jest wyłożone papierem. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 25 min do suchego patyczka. Kiedy ostygnie dzielę na dwa blaty.
- Masa śliwkowo-wiśniowa: śliwki wkładam do garnka, dodaję cynamon oraz wodę. Kiedy śliwki zaczynają mięknąć blenduję na jednolitą masę i dodaję galaretkę wiśniową. Kiedy zaczyna tęgnąć wylewam na biszkopt i wkładam do lodówki.
- Masa wiśniowo-jogurtowa: galaretkę rozpuszczam w niepełnej szklance wody, dodaję jogurt i mieszam na jednolitą masę; wylewam na masę śliwkową i wstawiam do lodówki.
- Na masę kładę drugi blat biszkoptu oraz wiśnie; galaretkę rozpuszczam w dwóch niepełnych szklankach wody i wylewam na wiśnie kiedy zacznie tęgnąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz