Rewelacyjne, a do tego bardzo wilgotne ciasto. Buraki nie są w nim wyczuwalne, dzięki czemu można je dać dzieciom przemycając trochę witamin. Ostatnio zamiast gorzkiej czekolady dodałam mleczną, ciasto było tak samo smaczne ale słodsze.
Składniki na formę o wymiarach
- 180 g mąki
- 3 jajka
- 30 g kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- niecałe 3/4 szklanki oleju
- 200 g ugotowanych buraków
Przygotowanie:
- Buraki trę na tarce o drobnych lub średnich oczkach, dodaję do nich jajka oraz olej.
- Do drugiej miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier oraz drobno posiekaną czekoladę, wszystko mieszam i dodaję masę z buraków. Mieszam do połączenia składników.
- Wykładam do formy wyłożonej papierem i piekę około 45 min (do suchego patyczka) w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz