Kremowe risotto z parmezanem i grzybami - zrobiłam pierwszy raz i z pewnością nie ostatni. Jedyny minus jest taki, że robi się je zdecydowanie dłużej w porównaniu ze zwykłym ryżem z grzybami. Jednak warto poświęcić trochę czasu bo smakuje naprawdę rewelacyjnie.
- 200g ryżu do risotto (1 szklanka)
- 200 g kurek
- 50 g parmezanu
- 1 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 mała cebulka
- sól
- pieprz
- 3 łyżki masła
- kilka listków bazylii
Przygotowanie:
- Cebulkę kroję w kostkę i razem z kurkami podsmażam na maśle.
- Do grzybów dodaję ryż i mieszam, następnie stopniowo dodaję bulion (kolejną porcję bulionu dodaję kiedy ryż wchłonie poprzednią porcję), od czasu do czasu mieszając. Gotuję tak długo póki ryż nie będzie miękki (około 30 minut).
- Dodaję starty parmezan oraz przyprawy i wszystko mieszam. Posypuję bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz