Wykonanie zapiekanki jest banalnie proste i aż dziwię się, że wcześniej jej nie zrobiłam. Pewnie będę ją robić częściej gdyż znakomicie smakuje na śniadanie.
Składniki na dwie połówki o długości około 15 cm:
- 1 mini bagietka
- 1 mozarella w kawałku
- 1 większy pomidor
- około 4 łyżek oliwy z oliwek
- odrobina octu balsamicznego
- szczypta soli
- kilka listków bazylii
Przygotowanie:
- Bagietkę przecinam na pół (można ją lekko skropić wodą - wtedy będzie bardziej chrupiąca), środek skrapiam oliwą z oliwek, na wierzch naprzemiennie układam plaster sera i pomidora; posypuję solą.
- Zapiekam w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 10 minut, aż ser się rozpuści.
- Polewam odrobiną octu balsamicznego i kładę listki bazyli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz