niedziela, 10 marca 2019

Chleb pszenno - żytni na zakwasie


Składniki:

  • 300 g zakwas ( ok 1 szklanki)
  • 300 g mąki pszennej ( ok 1 szklanki)
  • 300 g mąki żytniej ( ok 1 szklanki)
  • 1 łyżka soli
  • ok 400 ml wody
  • 100 g słonecznika
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki mieszam; konsystencja musi być lekko gęsta; jeśli jest za rzadka dodaję mąki; jeśli za gęsta dodaję wody
  2. Wykładam ciasto do dwóch keksówek naoliwionych i posypanych mąką; Keksówki muszą być wypełnione ciastem do połowy; Wierzch ciasta smaruję wodą.
  3. Przykrywam keksówki folią i odkładam do wyrośnięcia na około 2 - 3 h 
  4. Piekę 10 min w temp 230 stopni a dalej godzinę w temperaturze 200 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz