Składniki:
- 300 g zakwas ( ok 1 szklanki)
- 300 g mąki pszennej ( ok 1 szklanki)
- 300 g mąki żytniej ( ok 1 szklanki)
- 1 łyżka soli
- ok 400 ml wody
- 100 g słonecznika
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki mieszam; konsystencja musi być lekko gęsta; jeśli jest za rzadka dodaję mąki; jeśli za gęsta dodaję wody
- Wykładam ciasto do dwóch keksówek naoliwionych i posypanych mąką; Keksówki muszą być wypełnione ciastem do połowy; Wierzch ciasta smaruję wodą.
- Przykrywam keksówki folią i odkładam do wyrośnięcia na około 2 - 3 h
- Piekę 10 min w temp 230 stopni a dalej godzinę w temperaturze 200 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz