Składniki na blaszkę o wymiarach 28x28:
na ciasto:
Drożdże rozpuszczam z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut.
Z mąki, soli, oliwy i rozczynu zagniatam ciasto. Odstawiam je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Ciasto ponownie zagniatam z odrobiną mąki i rozwałkowujemy na format pasujący do blachy.
Na ciasto nakładam przecier pomidorowy.
Cebulę kroję w paski, kukurydzę odsączamy z wody i razem z boczkiem wykładamy na pizzę i posypujemy serem.
Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika opcja góra- dół na 18 minut.
na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
na farsz:
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 mała puszka kukurydzy
- ok 200 g żółtego sera np. gouda lub mozarella
- przecier pomidorowy
- bazylia
Drożdże rozpuszczam z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut.
Z mąki, soli, oliwy i rozczynu zagniatam ciasto. Odstawiam je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Ciasto ponownie zagniatam z odrobiną mąki i rozwałkowujemy na format pasujący do blachy.
Na ciasto nakładam przecier pomidorowy.
Cebulę kroję w paski, kukurydzę odsączamy z wody i razem z boczkiem wykładamy na pizzę i posypujemy serem.
Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika opcja góra- dół na 18 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz