Składniki na 12 - 16 bułek:
- 1 szklanka letniego mleka
- 110 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 1 - 2 łyżki cukru
- 2 jajka, lekko roztrzepane
- 3/4 łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
Ponadto:
- jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania.
Przygotowanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 12 - 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki) i formować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz