wtorek, 26 marca 2019

Pizza 4 sery

Składniki na blachę o formacie ok 28x28cm:
na ciasto:
  • 20 g drożdży
  • 300 g mąki
  • 150 ml wody 
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
na farsz:
  • 80 g sera Feta
  • 80 g sera Mozarella
  • 80 g sera Gorgonzola
  • 80 g sera Gouda
dodatkowo:
  • przecier pomidorowy
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
  2. Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  3. Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki i rozwałkowujemy na format pasujący do blachy. 
  4. Na ciasto kładziemy przecier pomidorowy a następnie rozkładamy starte na tarce 4 sery
  5. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 18 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz