Składniki na blachę o formacie ok 28x28cm:
na ciasto:
na ciasto:
- 20 g drożdży
- 300 g mąki
- 150 ml wody
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
na farsz:
- 80 g sera Feta
- 80 g sera Mozarella
- 80 g sera Gorgonzola
- 80 g sera Gouda
dodatkowo:
- przecier pomidorowy
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
- Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
- Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki i rozwałkowujemy na format pasujący do blachy.
- Na ciasto kładziemy przecier pomidorowy a następnie rozkładamy starte na tarce 4 sery
- Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 18 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz