Szybkie do przygotowania a do tego smaczne i niezwykle wilgotne babeczki dzięki zawartej w nich śmietanie sprawdzą się znakomicie na zimowy podwieczorek.
Składniki na 12 babeczek:
- 1 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 2 średnie banany
Przygotowanie:
- Do jednej miski wkładam mąkę, proszek, sodę, wiórki oraz cukier i mieszam.
- Do drugiej miski wkładam olej, śmietanę oraz jajka; wszystko dokładnie mieszam i dodaję do suchych składników.
- Na koniec do masy wrzucam rozduszone widelcem banany i wszystko dokładnie mieszam
- Przelewam do formy na muffinki wyłożonej papilotkami ( można też użyć silikonowych foremek) do 2/ 3 wysokości gdyż babeczki urosną.
- Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.
To musi być przepyszne!!
OdpowiedzUsuń