piątek, 20 grudnia 2019

Babeczki kokosowo - ananasowe

Pyszne, delikatne babeczki z wyczuwalnymi kawałkami ananasa i wiórkami kokosowymi. Bardzo szybkie do zrobienia. Można je udekorować bitą śmietaną albo posypać cukrem pudrem.

Składniki na 15 babeczek:
  • 1 1/2 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 mała puszka ananasów
  • 5 łyżek soku ananasowego z puszki ananasów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypuję składniki suche: mąkę, proszek, sól i mieszam.
  2. Olej miksuję z cukrem następnie dodaję jajka i raz jeszcze miksuję. Dodaję suche składniki i sok z ananasów. 
  3. Na koniec dodaję wiórki oraz ananasy pokrojone na mniejsze kawałki i delikatnie mieszam.
  4. Przelewam do formy na mufinki. 
  5. Piekę w temperaturze 170 stopni około 20 minut do suchego patyczka w opcji góra - dół.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz