Przepyszna rolada, która smakuje rewelacyjnie na ciepło po wyjęciu z pieca jak i na zimno. Nadaje się znakomicie jako przekąska lub jako drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g miękkiego masła
- 250-270 g mąki
- szczypta soli
- 1 kiełbasa z piersi z kurczaka o długości około 25 cm ( ja użyłam kiełbasy Morliny: https://morliny.pl/)
- 1 większy ogórek konserwowy pokrojony w paski
- 8 plastrów sera zółtego
- około 3 łyżek kukurydzy
- 4 kawałki papryki pokrojone w paski ( ja użyłam papryki konserwowej)
dodatkowo:
- słonecznik do posypania
- 1 roztrzepane białko
Przygotowanie:
- Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, ciepłego mleka oraz 1 łyżki mąki robię rozczyn i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski przesiewam mąkę, wbijam jajko, dodaję masło, szczyptę soli, pozostały cukier oraz rozczyn i wyrabiam ciasto. Odstawiam na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kiełbasę przecinam podłużnie, a następnie, raz jeszcze w ten sposób że powstają cztery ćwiartki o długości 25 cm.
- Rozwałkowuję ciasto na prostokąt o wymiarach 28 x 34 cm. Na krótszy brzeg ciasta kładę ćwiartkę kiełbasy i zawijam w taki sposób, że kiełbasa jest pokryta do połowy ciastem. Następnie kładę kawałki papryki i dalej zawijam ciasto, dodaję ser i dalej zawijam. Czynność powtarzam aż wszystkie składniki zostaną zawinięte. Końcówki ciasta z boków zawijam do środka dzięki czemu ser nie wycieknie.
- Odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut.
- Smaruję wierzch roztrzepanym białkiem, posypuję słonecznikiem i piekę około 20 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku aż ciasto będzie rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz