wtorek, 3 grudnia 2019

Rolada drożdżowa z kiełbasą, serem i warzywami


Przepyszna rolada, która smakuje rewelacyjnie na ciepło po wyjęciu z pieca jak i na zimno. Nadaje się znakomicie jako przekąska lub jako drugie śniadanie do pracy.

Składniki:
na ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g miękkiego masła
  • 250-270 g mąki
  • szczypta soli
na farsz:
  • 1 kiełbasa z piersi z kurczaka o długości około 25 cm ( ja użyłam kiełbasy Morliny: https://morliny.pl/)
  • 1 większy ogórek konserwowy pokrojony w paski
  • 8 plastrów sera zółtego
  • około 3 łyżek kukurydzy
  • 4 kawałki papryki pokrojone w paski ( ja użyłam papryki konserwowej)
dodatkowo:
  • słonecznik do posypania
  • 1 roztrzepane białko
Przygotowanie:
  1. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, ciepłego mleka oraz 1 łyżki mąki robię rozczyn i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiewam mąkę, wbijam jajko, dodaję masło, szczyptę soli, pozostały cukier oraz rozczyn i wyrabiam ciasto. Odstawiam na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Kiełbasę przecinam podłużnie, a następnie, raz jeszcze w ten sposób że powstają cztery ćwiartki o długości 25 cm.
  4. Rozwałkowuję ciasto na prostokąt o wymiarach 28 x 34 cm. Na krótszy brzeg ciasta kładę ćwiartkę kiełbasy i zawijam w taki sposób, że kiełbasa jest pokryta do połowy ciastem. Następnie kładę kawałki papryki i dalej zawijam ciasto, dodaję ser i dalej zawijam. Czynność powtarzam aż wszystkie składniki zostaną zawinięte. Końcówki ciasta z boków zawijam do środka dzięki czemu ser nie wycieknie. 
  5. Odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut.
  6. Smaruję wierzch roztrzepanym białkiem, posypuję słonecznikiem i piekę około 20 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku aż ciasto będzie rumiane.

Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz