niedziela, 1 grudnia 2019

Ciasteczka biszkoptowe z pomarańczami i cynamonem

Delikatne i błyskawiczne do zrobienia ciasteczka z cynamonem i pomarańczami są idealne na jesienno-zimowe spotkania przy kawie.

Składniki na 12 sztuk:
  • 1 jajko ( w temperaturze pokojowej)
  • 50 ml oleju
  • 40g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu 
  • 170 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 mniejsze pomarańcze
  • cukier puder do posypania 
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni.
  2. Pomarańcze sparzam, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Ja dodatkowo usuwam błonki, które są pomiędzy kawałkami pomarańczy.
  3. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia.
  4. Jajko miksuję z cukrami, następnie dodaję olej i dalej miksuję. Dalej dodaję przesianą mąkę z proszkiem i cynamon. Wszystko dokładnie mieszam łyżką lub miksuję na wolnych obrotach. Dodaję kawałki pomarańczy i mieszam. 
  5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam po łyżce ciasta w odstępach gdyż ciasteczka urosną.
  6. Piekę około 20 minut do zarumienienia. 
  7. Posypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz