Tradycyjna warstwowa sałatka gyros, która pięknie prezentuje się podana w przezroczystej misce. Jest prosta w wykonaniu i rewelacyjnie smakuje.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 średnie opakowanie kukurydzy
- 2 czerwone papryki
- 1 czerwona cebula
- 3 średnie ogórki konserwowe
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 3 - 4 łyżki ketchupu
- 1 mała sałata pekińska
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę, paprykę, sałatę oraz ogórki kroję na małe kawałki.
- Jogurt mieszam z majonezem i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Kurczaka kroję na małe kawałki, mieszam z przyprawą gyros, olejem oraz solą i pieprzem; odstawiam na 30 minut do lodówki a następnie smażę na rozgrzanym oleju. Kiedy usmażony kurczak ostygnie przekładam na dno przezroczystej miski. Następnie układam składniki warstwowo: ketchup, potem ogórki, dalej połowa sosu czosnkowego, kukurydza, cebula, papryka, pozostały sos czosnkowy i na koniec sałata pekińska.
- Wstawiam do lodówki na 2 godziny przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz