Delikatne wręcz rozpływające się w ustach ciasto jest znakomitym pomysłem do niedzielnej kawy.
Składniki na formę o wymiarach 17x17 cm:
- herbatniki typu petit beurre - duże opakowanie
- 1 duża puszka brzoskwiniń ( u mnie 822 g, po odsączeniu syropu 480 g)
- 6 łyżeczek żelatyny
- 500 g jogurtu greckiego
- 140 ml syropu brzoskwiniowego ( ja użyłam tego z puszki, w którym były brzoskwinie)
- 3 łyżeczki cukru pudru ( opcjonalnie jeśli brzoskwinie nie były dodatkowo z cukrem)
- 150 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- Na dno formy wykładam herbatniki.
- 70 ml syropu podgrzewam i rozpuszczam w nim 3 łyżeczki żelatyny, następnie dodaję ją do jogurtu greckiego razem z cukrem i miksuję a następnie wylewam na herbatniki. Wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
- Podgrzewam pozostały syrop i rozpuszczam w nim pozostałą żelatynę, następnie dodaję do brzoskwiń i miksuję blenderem ręcznym na jednolitą masę; wylewam na zastygniętą masę jogurtową i wkładam do lodówki.
- Ubijam kremówkę i deklaruję nią ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz