Pierwszy raz zrobiłam te kwadraciki wczoraj. Tak mi posmakowały, że dzisiaj zrobiłam jeszcze jedną porcję.
Zrobione z chrupiącego ciasta drożdżowego z farszem mięsnym znakomicie się sprawdzą jako przystawka albo danie główne. Smakują świetnie wyjęte prosto z pieca jak również gdy są zimne np. z sosem czosnkowym.
Składniki na 25 sztuk:
na ciasto:
- 20 g drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 260-270 g mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 50 ml oleju
na farsz:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- około 6 łyżek startego żółtego sera
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- odrobina oleju
Przygotowanie:
- Drożdże rozdrabniam z cukrem i 1 łyżką mąki i zalewam mlekiem. Odstawiam rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia.
- Do miski wbijam jajko, dodaję sól, olej, rozczyn oraz mąkę ( najpierw dodaję 260 g; jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie się kleić dodaję więcej mąki) i wyrabiam ciasto, które raz jeszcze odkładam do wyrośnięcia na około godzinę.
- Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju, dodaję mięso mielone, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Pod koniec smażenia dodaję ser żółty. Wszystko mieszam.
- Ciasto rozwałkowuję a następnie wycinam szklanką kółka. Na środek każdego kładę łyżeczkę farszu następnie chwytam kółko z farszem i zaczynam je zginać tak jak do lepienia pierogów, z tą różnicą że zaginam mocno boki a góra pozostaje otwarta. Kiedy dwa boki są zagięte chwytam ciasto, które jest otwarte na górze i zaginam je z obu stron. W ten sposób powstaje małe drożdżowe pudełeczko o podstawie kwadratu wypełnione farszem. Trzeba jednak pamiętać aby boki były mocno zagięte inaczej podczas pieczenia zaczną się rozpadać.
- Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz