Pyszne, delikatne ciasto polane czekoladą i posypane wiórkami kokosowymi wręcz rozpływające się w ustach jest bardzo proste do zrobienia. Jego wykonanie można podzielić na dwa dni. Jednego dnia można przygotować biszkopt a następnego masę i polewę czekoladową.
Składniki na formę o wymiarach 25x25cm:
na ciasto biszkoptowe:
- 5 jajek ( białka i żółtka osobno)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 płaskich łyżki mąki ziemniaczanej
na masę malinową:
- 1 kg sera białego trzykrotnie zmielonego
- 2 galaretki malinowe
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru ( opcjonalnie)*
dodatkowo:
- kilka łyżek herbaty do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie)*
- około 6 łyżek wiórków kokosowych
- 150 g czekolady mlecznej
- 5 łyżek mleka
- maliny do dekoracji
*biszkopt wyszedł mi bardzo wilgotny i nie nasączałam go. Cukru można dodać więcej jeśli dla kogoś masa nie jest za słodka. Ja nie dodałam gdyż na górze jest warstwa czekolady, która również nadaje ciastu słodkości i cukier jest również w biszkopcie.
Przygotowanie:
- Ciasto biszkoptowe: białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier; następnie stopniowo dodaję żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszam wszystko łyżką. Przekładam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko samo dno wykładam papierem) i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 35 minut ( do suchego patyczka); upieczony biszkopt rzucam z wysokości kolan na podłogę- dzięki temu nie upadnie. Kiedy ostygnie dzielę na trzy blaty.
- Masa malinowa: galaretki malinowe (proszek) i dwie łyżeczki żelatyny zalewam 3 szklankami wrzącej wody; kiedy ostygną dodaję do nich ser i mieszam mikserem. Dzielę na 3 części.
- Na pierwszy biszkoptowy blat wylewam 1 część masy malinowej; następnie kładę drugi blat i wylewam kolejną część masy następnie kładę ostatni blat i ostatnią część masy; wkładam do lodówki do zastygnięcia.
- Czekoladę rozpuszczam z mlekiem w garnuszku na niewielkim ogniu a następnie polewam nią ciasto.
- Wierzch posypuję wiórkami kokosowymi i dekoruję malinami.
ale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń