poniedziałek, 6 stycznia 2020

Kostka malinowa

 
Pyszne, delikatne ciasto polane czekoladą i posypane wiórkami kokosowymi wręcz rozpływające się w ustach jest bardzo proste do zrobienia. Jego wykonanie można podzielić na dwa dni. Jednego dnia można przygotować biszkopt a następnego masę i polewę czekoladową. 

Składniki na formę o wymiarach 25x25cm:
na ciasto biszkoptowe:

  • 5 jajek ( białka i żółtka osobno)
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 5 płaskich łyżki mąki ziemniaczanej 
na masę malinową:
  • 1 kg sera białego trzykrotnie zmielonego 
  • 2 galaretki malinowe 
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny  
  • 3 łyżki cukru ( opcjonalnie)*
dodatkowo:
  • kilka łyżek herbaty do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie)*
  • około 6 łyżek wiórków kokosowych 
  • 150 g czekolady mlecznej 
  • 5 łyżek mleka 
  • maliny do dekoracji 
*biszkopt wyszedł mi bardzo wilgotny i nie nasączałam go. Cukru można dodać więcej jeśli dla kogoś masa nie jest za słodka. Ja nie dodałam gdyż na górze jest warstwa czekolady, która również nadaje ciastu słodkości i cukier jest również w biszkopcie.

Przygotowanie:
  1. Ciasto biszkoptowe: białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier; następnie stopniowo dodaję żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszam wszystko łyżką. Przekładam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko samo dno wykładam papierem) i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 35 minut ( do suchego patyczka); upieczony biszkopt rzucam z wysokości kolan na podłogę- dzięki temu nie upadnie. Kiedy ostygnie dzielę na trzy blaty. 
  2. Masa malinowa: galaretki malinowe (proszek) i dwie łyżeczki żelatyny zalewam 3 szklankami wrzącej wody; kiedy ostygną dodaję do nich ser i mieszam mikserem. Dzielę na 3 części.
  3. Na pierwszy biszkoptowy blat wylewam 1 część masy malinowej; następnie kładę drugi blat i wylewam kolejną część masy następnie kładę ostatni blat i ostatnią część masy; wkładam do lodówki do zastygnięcia.
  4. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem w garnuszku na niewielkim ogniu a następnie polewam nią ciasto. 
  5. Wierzch posypuję wiórkami kokosowymi i dekoruję malinami. 

2 komentarze: