Pyszne ciasto czekoladowo - bananowe. Ja kawałki czekolady podzieliłam na pół ale można również użyć drażetek czekoladowych jeśli ktoś woli mniejsze kawałki albo kremu czekoladowego.
Składniki na formę o wymiarach 30x30 cm lub dwie średnie keksówki:
Przygotowanie:
Składniki na formę o wymiarach 30x30 cm lub dwie średnie keksówki:
- 3 1/2 szklanki* mąki
- 4 jajka
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 250 ml mleka
- 2 duże banany
- 100 g czekolady mlecznej
*szklanka ma u mnie pojemność 250 ml
- Wszystkie składniki wyciągam wcześniej by osiągnęły temperaturę pokojową.
- Piekarnik nagrzewam do 170 stopni.
- Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, następnie dodaję masło i stopniowo dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia jednocześnie miksując.
- Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Banany przekrawam wzdłuż i układam na cieście a następnie na górę kładę kawałki czekolady.
- Piekę około 40 minut do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz