środa, 15 stycznia 2020

Pierogi z gotowanym kurczakiem i serem


Uwielbiam rosół i często go robię. Gotowanego kurczaka jednak nie znoszę i zawsze mam problem co z nim zrobić aby nie wyrzucić gdy nie ma chętnych aby go zjeść. Tym razem zrobiłam pierogi. Do mięsa dodałam ser, cebulkę, jajko oraz przyprawy. Farsz wyszedł naprawdę smaczny a pierogi rozeszły się w mgnieniu oka.

Składniki na około 30 sztuk:
na ciasto:
  • 500 g mąki 
  • 4 łyżki miękkiego masła 
  • 250 ml wrzącej wody
  • szczypta soli 
na farsz:
  • 200 g gotowanego mięsa z kurczaka
  • 150 g starego żółtego sera
  • 1 średnia cebulka
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki masła 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Do dużej miski wkładam mąkę,  sól i masło a następnie dolewam wrzącą wodę i mieszam łyżką. Kiedy składniki połączą się wyrabiam ciasto ręką. Jeśli klei się dodaję odrobinę więcej mąki, jeśli jest suche dodaję odrobinę więcej ciepłej wody.
  2. Cebulkę kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na maśle.
  3. Gotowane mięso kroję na mniejsze kawałki, dodaję starty ser, jajko oraz przyprawy i wszystko mieszam.
  4. Rozwałkowuję cienko ciasto i wykrawam kółka szklanką. Na środek nakładam farsz i zaginam mocno brzegi ciasta. Wrzucam do wrzącej wody i gotuję 2 minuty od momentu wypłynięcia.
  5. Polewam roztopionym masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz