Składniki na około 30 sztuk:
na ciasto:
- 500 g mąki
- 4 łyżki miękkiego masła
- 250 ml wrzącej wody
- szczypta soli
- 200 g gotowanego mięsa z kurczaka
- 150 g starego żółtego sera
- 1 średnia cebulka
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Do dużej miski wkładam mąkę, sól i masło a następnie dolewam wrzącą wodę i mieszam łyżką. Kiedy składniki połączą się wyrabiam ciasto ręką. Jeśli klei się dodaję odrobinę więcej mąki, jeśli jest suche dodaję odrobinę więcej ciepłej wody.
- Cebulkę kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na maśle.
- Gotowane mięso kroję na mniejsze kawałki, dodaję starty ser, jajko oraz przyprawy i wszystko mieszam.
- Rozwałkowuję cienko ciasto i wykrawam kółka szklanką. Na środek nakładam farsz i zaginam mocno brzegi ciasta. Wrzucam do wrzącej wody i gotuję 2 minuty od momentu wypłynięcia.
- Polewam roztopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz