środa, 22 stycznia 2020

Kostka agrestowa


Agrest mogłabym jeść kilogramami. Kiedy zobaczyłam w sklepie mrożony agrest po prostu oszalałam. Od razu kupiłam kilka opakowań. 
Kostka jest rewelacyjna dla wszystkich, którzy uwielbiają kwaskowe ciasta. Składa się z biszkoptu, musu agrestowego, warstwy jogurtowej z kawałkami galaretki agrestowej oraz samej galaretki.
 Jest trochę czasochłonna z uwagi na kilka warstw, które w niej występują ale wykonanie można rozłożyć na dwa dni. Jednego dnia można przygotować biszkopt a następnego pozostałe warstwy. 

Składniki na formę o wymiarach 21×21×6 cm:
na biszkopt:
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • niecała 1/3 szklanki mąki 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 proszku do pieczenia 
mus agrestowy
  • 400 g agrestu ( ja użyłam mrożonego)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ok 3-4 łyżek cukru ( zależy od tego jak słodki chcemy mus)
warstwa z jogurtem i galaretką:
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 1 galaretka agrestowa 
warstwa z galaretką:
  • 1 galaretka agrestowa 
dodatkowo:
  • 100 ml śmietany kremówki 
  • posypka czekoladowa 

Przygotowanie:

  1. Biszkopt: białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier, następnie dodaję żółtka, stopniowo obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatne mieszam łyżką; wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno) i piekę około 20 minut do suchego patyczka w nagrzanym do 170 stopni piekarniku w opcji góra-dół. Wyciągam z piekarnika i rzucam na podłogę z wysokości kolan ( dzięki temu nie upadnie) 
  2. Mus agrestowy: do garnka wkładam agrest i dodaję cukier, gotuję na wolnym ogniu, po chwili agrest zacznie się rozpadać i powstanie mus. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody ( około 50 ml) i dodaję do musu; wszystko dokładnie mieszam, w razie konieczności dodaję więcej cukru, kiedy mus zacznie tęgnąć wylewam na biszkopt i kładę do lodówki.
  3. Warstwa z jogurtem: galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody, studzę, wkładam do lodówki, kiedy jest gotowa kroję na na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody, dodaję do jogurtu, mieszam a następnie dodaję pokrojoną galaretkę i wykładam na mus agrestowy.
  4. Galaretkę rozpuszczam w 500 ml wody i wylewam na zastygniętą masę z jogurtem.
  5. Ubijam kremówkę i dekoruję nią ciasto, posypuję posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz