Smaczny, szybki i bardzo sycący pomysł na obiad. Kluski smakują najlepiej zaraz po ugotowaniu. Zostawione na następny dzień stają się twardsze.
Składniki na dwie porcje:
na ciasto:
- 260 g mąki
- 50 g startego sera żółtego
- 2 jajka
- około 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
- 1 cebula
- 300 g kiełbasy np. podwawelskiej
- oliwa z oliwek GALLO CLASSICO (https://smakgallo.pl/classico.html)
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Do miski wkładam mąkę, starty ser, sól, jajka oraz stopniowo dodaję wodę i wszystko mieszam. Masa powinna być dosyć gęsta aby kluski się nie rozpadły w wodzie.
- Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni.
- W garnku gotuję wodę. Kiedy zaczyna wrzeć kładę łyżką na wodę małe kawałki masy. Najlepiej za każdym razem zanurzyć łyżkę we wrzątku, wtedy łatwiej z niej schodzą. Od momentu wypłynięcia gotuję 2 minuty. Wyciągam kluski łyżką cedzakową i przekładam na patelnię z kiełbasą a następnie lekko lekko podsmażam aż kluski się zarumienią.
- Posypuję szczypiorkiem.
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz