Smaczna przekąska z suszonymi pomidorami, wędzonym łososiem oraz twarożkiem. Znakomita na przyjęcia lub na śniadanie.
Składniki na około 18 racuszków:
na ciasto:
Przygotowanie:
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- olej do smażenia
na masę twarożkową:
- 300 g twarożku ziarnistego
- 100 g łososia wędzonego
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- garść szczypiorku
- pieprz
- Drożdże rozkruszam z cukrem i 1 łyżką mąki, zalewam szklanką ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut aż rozczyn wyrośnie.
- Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, jajko, resztę ciepłego mleka oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Na patelni rozgrzewam olej. Warstwa oleju powinna wynosić około 5 mm - racuchy mają w oleju pływać - wtedy nie spalą się tylko będą chrupiące. Wylewam po 2 łyżki ciasta. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Nadmiar tłuszczu z usmażonych racuchów usuwam za pomocą ręcznika kuchennego.
- Łososia, szczypiorek i pomidory drobno siekam, dodaję do twarożku. Wszystko dokładnie mieszam i dodaję pieprz do smaku. Kładę po łyżce na usmażone racuchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz