Lekkie ciasto bez pieczenia na biszkoptach. Pokochają go wielbiciele agrestu i kwaskowych, orzeźwiających ciast.
Składniki na formę o wymiarach 18×18 cm:
warstwa cytrynowa:
- 200 ml kremówki
- 1 galeretka cytrynowa
- 1 łyżeczka żelatyny
warstwa agrestowa:
- 400 g agrestu
- 3-4 łyżeczki cukru
- 1 galaretka agrestowa
- 2 pełne łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
- podłużne biszkopty
Przygotowanie:
- Na dno formy wykładam biszkopty.
- Warstwa cytrynowa: kremówkę ubijam na sztywno; galaretkę z żelatyną rozpuszczam w 375 ml wody kiedy ostygnie łączę z ubitą kremówką i wylewam na biszkopty.
- Galaretkę agrestową rozpuszczam w 375 mln wody. Odlewam 3/4 szklanki wody na wierzch.
- Agrest myję, usuwam końcówki i wkładam do garnka dodaję cukier i gotuję na niewielkim ogniu aż zacznie się rozpadać. Dodaję pozostałą rozpuszczoną galaretkę oraz żelatynę. Wszystko miksuję blenderem i wylewam na warstwę cytrynową.
- Na zastygniętą warstwę agrestową wylewam odłożoną wcześniej pozostałą galaretkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz