Naleśniki ziemniaczane są czymś pomiędzy plackami ziemniaczanymi a tradycyjnymi naleśnikami. Smakują świetnie z kwaśną śmietaną. Mogą być dodatkiem do potraw ( wtedy można zrobić je na małej patelni) lub jako dosyć sycące danie główne.
Składniki na 3 duże naleśniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki mleka
- 3 średnie ziemniaki ( u mnie po obraniu 220 g )
- 1/2 łyeczki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Jajko, mąkę, mleko i wodę mieszam na jednolitą masę ( najlepiej za pomocą miksera aby nie było grudek)
- Ziemniaki ścieram na tarce o dużych oczkach i razem z solą dodaję do masy.
- Wylewam masę na rozgrzany olej i smazę z obu stron.
- Podaję z kwaśną śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz