Składniki na formę keksową o wymiarach 11x30 cm:
- 145 g maku
- 180 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 150 g masła lub margaryny
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lekko czubata)
- 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę
Przygotowanie:
- Masło lub margarynę rozpuszczam.
- Do miski dodaję suche składniki: mak, mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia
- Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę dodaję stopniowo suche składniki z roztopionym tłuszczem; miksuję na wolnych obrotach, na koniec dodaję pokrojone jabłka.
- Formę wykładam papierem do pieczenia, piekę w nagrzanym do 165 stopni piekarniku z termoobiegiem 50 minut (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz