Składniki:
- makaron penne: 300 g
- tuńczyk w sosie własnym z puszki: 150 g
- oliwki zielone: 70 g
- czosnek: 3 ząbki
- cebula pokrojona w kostkę: 1 szt.
- masło: 70 g
- pomidory pelati: 1 puszka
- oliwa z oliwek: 80 ml
- papryczki, ostre: 1 szt.
- pieprz biały mielony: do smaku
1) 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, cebulę kroję w kostkę. Do nagrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, smażę cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy pieprz, wlewamy pomidory i je delikatnie rozdrabniamy. Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy szczyptę cukru i dodajemy masło do sosu. Gdy masło się rozpuści, miksujemy całość blenderem.
Do sosu dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji). Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy oliwki do sosu (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji).
2) Do garnka z wodą dodajemy troszeczkę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy makaron, powinien być ugotowany al dente. Makaron przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
3) Rozgrzewamy małą patelnię, przekładamy na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki. Do sosu na patelni dodajemy porcję makaronu i dokładnie mieszamy.
przepis zaczerpniety ze strony Lidl
przepis zaczerpniety ze strony Lidl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz