Składniki na około 6 sztuk w zależności od rozwałkowania ciasta i średnicy:
na ciasto:
na ciasto:
- 21 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- mąka do podsypywania
- 2 filety z kurczaka
- 200 g mozarelli w kulce
- bazylia
- sól,
- pieprz
- zioła prowansalskie
- koncentrat pomidorowy
- roztrzepane jajko
- Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
- Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
- Kurczaka kroje na male kawałki i podsmażam
- Kroje mozarelle i bazylie na małe kawałki i wrzucam do podsmażonego kurczaka; dodaje sól i pieprz; wszystko mieszam
- Ciasto rozwałkowuje na cienko i wycinam kola wielkości talerza ( u mnie o średnicy 20 cm)
- Na ciasto kładę koncentrat pomidorowy ( tylko na środek; koncentrat nie może być posmarowany na całym kole bo inaczej pieroga nie skleimy) i farsz; zlepiam pieroga i układam na posmarowana tłuszczem blachę.
- Calzone smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuje ziołami prowansalskimi
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni około 25 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz