Każdy kto lubi ciasta i babki drożdżowe pokocha ten wypiek. Babka jest nafaszerowana czterema farszami: makowym, serowym, orzechowo-migdałowym oraz śliwkowym.
Babka jest trochę czasochłonna ale jej smak wynagradza pracę, którą włożyliśmy do wykonania.
Składniki na formę z kominem:
na ciasto:
Babka jest trochę czasochłonna ale jej smak wynagradza pracę, którą włożyliśmy do wykonania.
Składniki na formę z kominem:
na ciasto:
- 30 g drożdży
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 40 g masła w temperaturze pokojowej
na farsz I:
- 125 g ricotty
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
na farsz II:
- 100 g maku
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki skórki pomarańczowej
na farsz III:
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g mielonych migdałów
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru
na farsz IV:
- 150 g powideł śliwkowych
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Pokruszone drożdże mieszam z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Zalewam ciepłym mlekiem, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut aż rozczyn wyrośnie.
- Do dużej miski wkładam pozostałą mąkę, cukier, masło, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko mieszam i wyrabiam ciasto a następnie odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzine.
- W miedzyczasie składniki na cztery farsze mieszam osobno.
- Formę na babkę z kominem dokładnie smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
- Wyrośnięte ciasto uderzam z góry pięścią aby je odgazować i dziele na 4 części. Następnie każdą część dzielę na 6 mniejszych kulek. Każdą z kulek rozwałkowuję na kółko a na środek kładę farsz i zawijam jak pieroga ( nie musi być to zrobione dokładnie).
- Zrobione "pierogi" układam dookoła komina warstwowo. Należy jednak je tak ułożyć je układać aby dwa takie same farsze nie były koło siebie. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz