Pierwsze ciasto, które zrobiłam z moją dwuletnią córką. Pierwsze, i z pewnością nie ostatnie :)
Ciasto czekoladowe jest lekko wilgotne i ładnie wyrasta, a w połączeniu z serem smakuje przepysznie.
Składniki na formę o wymiarach 24x24 cm:
ciasto czekoladowe:
- 210 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 pełne łyżeczki kakao
- 1 niepełna szklanka cukru
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
masa serowa:
- 500 g sera z wiaderka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę.
- czekoladę rozpuszczam w garnuszku z mlekiem.
- W osobnej misce mieszam suche składniki: mąkę, proszek oraz kakao i dodaję do masy jajecznej. Na koniec do masy dodaję olej oraz rozpuszczoną czekoladę i miksuję na jednolitą masę.
- Masę wylewam na blachę wyłożoną papierem.
- Składniki na masę serową miksuję i przekładam do rękawa cukierniczego i tworzę kratkę na cieście czekoladowym.
- Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz