Przepis na ciasto, które jest nafaszerowane jabłkami i bakaliami znalazłam tutaj. Przygotowuje się je dosyć szybko. Znakomite na jesienne i zimowe podwieczorki.
Składniki na formę o średnicy 24 cm:
- 300 g mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jajka
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 szklanka orzechów posiekanych
- 4 jabłka (ok 800 g)
- 125 ml oleju
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- Mąkę, proszek i cynamon mieszam.
- Jabłka kroję w kostkę i polewam sokiem z cytryny.
- Jajka ubijam z cukrem na jednolitą masę. Pod koniec ubijania dodaję olej a następnie mąkę z proszkiem i cynamonem. Mieszam do połączenia składników.
- Do masy dodaję jabłka i bakalie. Delikatnie mieszam (masa będzie dosyć gęsta) i przelewam do formy wyłożonej papierem.
- Piekę do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz