Składniki na formę o średnicy 23 cm:
Przygotowanie:
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 jajka
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- niepełna szklanka cukru
- 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g masy kajmakowej z puszki
- 100 g gorzkiej czekolady*
- 1 łyżeczka kakao*
- paczka biszkoptów
* można również użyć mlecznej czekolady; kakao jest opcjonalne, ja je dodałam, aby sernik miał intensywny czekoladowy kolor.
- Formę wykładam papierem i kładę na dno biszkopty.
- Ser miksuję z cukrem, następnie stopniowo dodaję jajka, kremówkę i mąkę ziemniaczaną. Mieszam delikatnie, mikserem, ale tylko do połączenia składników aby masa nie była zbyt napowietrzniona.
- Czekoladę rozpuszczam z odrobiną śmietanki lub mleka.
- Ciasto dzielę na trzy części. Do jednej dodaję masę kajmakową i dokładnie mieszam. Do drugiej rozpuszczoną czekoladę i kakao. Do trzeciej niczego nie dodaję. Wylewam po łyżce na biszkopty aż do wykończenia wszystkich części.
- Piekę 70 min w 170 stopniach w kąpieli wodnej (formę z masą sernikową wkładam do większej formy wypełnionej wodą). Dzięki temu sernik będzie równy i nie będzie popękany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz