Przepis na babkę znalazłam tutaj. W oryginalnym przepisie babka jest na dużą formę. Ja zrobiłam małe babki do koszyka wielkanocnego. Ciasto wyszło smaczne, lekko wilgotne i pewnie jeszcze kiedyś z niego skorzystam.
Składniki na formę keksową o długości 30 cm:
- 150g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 160g cukru
- 130ml oleju
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starka z jednej cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Produkty wyciągam wcześniej by osiągnęły temperaturę pokojową.
- Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, robię to mikserem na najwyższych obrotach, dodaję skórkę z cytryny a następnie cienkim strumieniem olej.
- Zmniejszam obroty miksera i stopniowo dodaję jogurt a potem przesianą mąkę z proszkiem.
- Wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni około 50 min lub około 25 jeśli są to małe babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz