Wiele razy jadłam leczo ale nigdy sama go nie zrobiłam. Sezon paprykowy w pełni więc nie było wyjścia i trzeba było spróbować. Smakowało mi ogromnie i z pewnością będę je robić częściej i to w większych proporcjach.
Składniki na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze:
- 1 duża czerwona papryka
- 2 średnie pomidory
- 1 średnia kiełbasa podsuszana
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 mała cebula
- 2 płaskie łyżki smalcu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki śmietany 18%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Paprykę i cebulę kroję w paski, kiełbasę w kostkę, pomidory obieram ze skóry, usuwam gniazda nasienne i kroję.
- W garnku rozpuszczam smalec, podsmażam cebulę. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, paprykę, pomidory oraz kiełbasę. Wszystko mieszam, dodaję przyprawy i gotuję około 30 minut aż papryka będzie miękka.
- Biorę 3 łyżeczki soku, który wytworzył się w garnku do szklanki i dodaję śmietanę - mieszam i dodaję z powrotem do garnka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz