Uwielbiam lawendę, którą często dodaję do wypieków. Dodając ją do ciast nie należy jednak przesadzać z ilością. Jest ona niezwykle aromatyczna i już niewielka jej ilość spowoduje, że będzie ona wyczuwalna.
Składniki na dużą formę bez komina:
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 1/3 szklanki cukru
- 3/4 płaskiej łyżeczki lawendy
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka i sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
- Mleko razem z masłem rozpuszczam w garnku i podgrzewam aż będzie gorące.
- Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Następnie ciurkiem wlewam ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i miksuję na niskich obrotach; następnie dodaję skórkę i sok z cytryny, a na końcu mąkę z proszkiem, lawendą i szczyptą soli; wszystko krótko miksuję do połączenia składników.
- Wylewam do formy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.
- Piekę około 55 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz