Proste i pyszne jednocześnie ciasto, które zrobiłam przypadkiem. Miałam trochę śliwek i prażone jabłka, które chciałam wykorzystać. Ciasto zachwyca kolorami i nie jest zbyt słodkie.
Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm:
masa śliwkowo-truskawkowa:
- 400 g śliwek bez pestek
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 łyżeczka żelatyny
- 50 ml wody
masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżeczki cukru
masa jabłkowa:
- 300 g prażonych jabłek
- 1 galaretka pomarańczowa
- 250 ml gorącej wody
dodatkowo:
- herbatniki
Przygotowanie:
- Formę wykładam herbatnikami.
- Mus: śliwki z wodą wkładam do garnka, kiedy zaczynają się rozpadać dodaję żelatynę i galaretkę w proszku i dokładnie mieszam (ja masę zblendowałam, ale można też zostawić ją w formie mniejszych kawałków); wykładam masę na herbatniki i przykrywam kolejną warstwą herbatników.
- 350 ml mleka zagotowuję; do pozostałego mleka wsypuję cukier oraz proszek budyniowy, wlewam do gotującego się mleka i mieszam; budyń wykładam na herbatniki i przykrywam ostatnią warstwą herbatników.
- Galaretkę rozpuszczam w 250 ml wrzącej wody i mieszam z prażonymi jabłkami; wylewam na herbatniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz