niedziela, 2 stycznia 2022

Ciasto z żurawiną, pomarańczami i jabłkiem



Pyszne, wilgotne ciasto nafaszerowane owocami, które robi się bardzo szybko. Dzięki zawartości żurawiny jest lekko kwaskowe. Do jego wykonania należy użyć produktów, które są w temperaturze pokojowe. 

Składniki na formę o wymiarach 30 x11cm:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 230 g żurawiny
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki gęstego jogurtu w temperaturze pokojowej
  • niepełna szklanka oleju
Przygotowanie: 
  1. Cukier ubijam z olejem, stopniowo dodaję jajka, przesianą mąkę z proszkiem oraz sok z cytryny. Do masy dodaję jogurt i mieszam łyżką. Następnie dodaję żurawinę i pokrojone w kostkę owoce, dokładnie mieszam.
  2. Przekładam do formy keksowej wyłożonej papierem i piekę około godziny w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz