Niezwykle wilgotne i mocno pomarańczowe muffinki, które błyskawicznie się rozchodzą. Do masy oprócz pomarańczy można również dodać kawałki czekolady.
Składniki na 18 sztuk:
- 1 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanka soku pomarańczowego
- 2 pomarańcze
Przygotowanie:
- Pomarańcze obieram i kroję na małe kawałki.
- Suche składniki: mąkę, proszek, kakao, sól i cukier wkładam do miski i mieszam.
- Mokre składniki: jajka, mleko, oliwę z oliwek, sok wkładam do drugiej miski i mieszam; dodaję suche składniki i kawałki pomarańczy.
- Przekładam do foremek na muffinki i piekę około 25 minut do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz