Babka z wyczuwalnymi śliwkami i cynamonem. Jest lekko wilgotna dzięki dodanym powidłom i aromatyczna dzięki cynamonowi.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 płaskie łyżki sody
- 1/2 szklanki gorącego mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek powideł śliwkowych
Przygotowanie:
- Białka ubijam na sztywno.
- W misce miksuję masło i cukier na puszystą masę. Powoli dodaję żołtka i przesianą mąkę z sodą i mleko; na końcu kakao, cynamon i powidła.
- Do powyższej masy dodaję ubite białka i mieszam łyżką.
- Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę około 50-60 minut do suchego patyczka w nagrzanym do 175 stopni piekarniku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz