na biszkopt:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
na krem ( warstwa 1)
- 200 ml kremówka 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
kawałki czekolady, które idą pomiędzy pierwszą a drugą warstwę
na krem (warstwa 2)
- 200 ml kremówka 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki kakao
dodatkowo na wierzch 1 dowolna galaretka i dowolny owoc
Przygotowanie:
1) Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 20 min w 180 st. C.
2) Kremówkę ubić, dodać cukier, i rozpuszczoną w połowie szklanki wody żelatynę ( poczekać aż będzie letnia). Poczekać aż zacznie tęgnąć i włożyć na biszkopt
3) Kremówkę ubić, dodać cukier, kakao i rozpuszczoną w połowie szklanki wody żelatynę. Wyłożyć na zastygniętą drugą warstwę.
4) na koniec wyłożyć owoc ( u mnie gruszki ) i zalać galaretką
2) Kremówkę ubić, dodać cukier, i rozpuszczoną w połowie szklanki wody żelatynę ( poczekać aż będzie letnia). Poczekać aż zacznie tęgnąć i włożyć na biszkopt
3) Kremówkę ubić, dodać cukier, kakao i rozpuszczoną w połowie szklanki wody żelatynę. Wyłożyć na zastygniętą drugą warstwę.
4) na koniec wyłożyć owoc ( u mnie gruszki ) i zalać galaretką
Rewelacyjne ciasto własnego pomysłu. Idealne na deser. Oby więcej takich :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto o nazwie Hanex wspaniałe nie tylko na upalne dni.
OdpowiedzUsuń