Składniki na blachę o wymiarach ok 30x30:
- 21 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- mąka do podsypywania
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
- Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
- Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki, dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy na owalne lub okrągłe pizze lub rozwałkowujemy na format pasujący do blachy. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ulubione składniki, a następnie kolejno pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 225°C mniej więcej przez 18 minut, aż będą chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz