Ciasto szpinakowe jest u nas bardzo często bo robi się je szybko, jest smaczne i ładnie wygląda. Przeważnie robię krem na bazie kremówki. Tym razem zrobiłam go na bazie jogurtu i serka przez co jest dużo lżejszy.
Składniki:
na ciasto szpinakowe:
- 2 jajka
- 1/2 szklanka cukru
- niecała 1/3 szklanki oleju
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 150 g świeżego szpinaku lub 225 g mrożonego
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 125 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
na górę:
- 1 lub 2 galaretki truskawkowe w zależności od tego jak grubą warstwę chcemy, ja dałam jedną
- posypka - czekoladowe kuleczki
Przygotowanie:
- Szpinak miksuję w blenderze z olejem.
- Cukier ubijam z jajkami na puszystą masę.
- Do masy z jajkami dodaję mąkę proszek, sodę i zmiksowany szpinak. Wszytko dokładnie mieszam i wylewam na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 23 cm. Piekę w temperaturze 170 stopni około 30 min ( do suchego patyczka).
- Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody.
- Jogurt, mascarpone, cukier i ostudzoną żelatynę miksuję i wylewam na ciasto szpinakowe. Wstawiam do lodówki.
- Galaretkę rozpuszczam w wodzie. Kiedy zaczyna tęgnąć wyjmuję z lodówki ciasto, posypuję czekoladowymi kuleczkami i przykrywam galaretką. Wstawiam ponownie do
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz