niedziela, 28 lipca 2019

Sernik z ricottą na biszkopcie


Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
na biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • niecała 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
na sernik:
  • 250 g ricotty
  • 300 g jogurtu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 40 g białej czekolady
  • 40 g drażetek z białej czekolady lub pokruszonej czekolady
na mus truskawkowy:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300 g truskawek
Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki łyżką (nie mikserem!) aż do połączenia składników.
  2. Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.
  3. Piec w 170*C przez około 25 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
  4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
  5. Czekoladę ( nie drażetki) rozpuścić w kąpieli wodnej.
  6. Połączyć jogurt, ricottę, cukier, żelatynę i rozpuszczoną czekoladę - można użyć miksera. Na koniec dodać drażetki z białą czekoladą. Wylać na biszkopt i włożyć do lodówki aby masa zastygła. 
  7. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, rozdusić truskawki widelcem lub blenderem i dodać do galaretki. Wylać na masę serową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz