Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
na biszkopt:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- niecała 1/3 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g ricotty
- 300 g jogurtu
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 40 g białej czekolady
- 40 g drażetek z białej czekolady lub pokruszonej czekolady
na mus truskawkowy:
- 1 galaretka truskawkowa
- 300 g truskawek
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki łyżką (nie mikserem!) aż do połączenia składników.
- Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.
- Piec w 170*C przez około 25 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
- Czekoladę ( nie drażetki) rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Połączyć jogurt, ricottę, cukier, żelatynę i rozpuszczoną czekoladę - można użyć miksera. Na koniec dodać drażetki z białą czekoladą. Wylać na biszkopt i włożyć do lodówki aby masa zastygła.
- Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, rozdusić truskawki widelcem lub blenderem i dodać do galaretki. Wylać na masę serową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz