Sezon truskawkowy w pełni. Dziś zrobiłam kostkę z musem na zimno, która jest lekka i delikatna. Przygotowania zaczęłam już wczoraj od zrobienia masy czekoladowej. Dzisiaj pozostało mi zrobienie pozostałych warstw. Choć wydaje się to czasochłonne to jednak takie nie jest.
Składniki na formę o wymiarach 17x17cm:
na warstwę czekoladową
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
na warstwę jogurtową:
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki żelatyny *
- 3 łyżeczki cukru
na warstwę truskawkową
- 1 galaretka truskawkowa
- 350 g truskawek
dodatkowo:
- biszkopty podłużne
* Jeśli jogurt będzie bardzo gesty można użyć mniej żelatyny. Akurat jogurt, którego użyłam był bardzo rzadki zatem musiałam dodać trochę więcej żelatyny
Przygotowanie:
- Smietankę podgrzewam i zalewam nią pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę; mieszam łyżką aż czekolada się rozpuści w śmietance. Kiedy ostygnie odstawiam ją na kilka godzin ( a najlepiej na całą noc) do lodówki.
- Formę wykładam podłużnymi biszkoptami.
- Zelatynę potrzebną do warstwy czekoladowej rozpuszczam w niewielkiej ilości wrzącej wody ( około 4 łyżkach). Smietanę wyciągam z lodówki i ubijam mikserem na najwyższych obrotach ( nie ubije się ona na sztywno ale trochę zwiększy swoją objętość), pod koniec ubijania dodaję lekko ostudzoną żelatynę. Masę wylewam na biszkopty i odstawiam do lodówki.
- Warstwa jogurtowa: żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody ( około 7 łyżek wody); lekko ostudzoną razem z cukrem dodaję do jogurtu, miksuję i wylewam na czekoladową warstwę. Odstawiam do lodówki.
- Galaretkę rozpuszczam w szklance wody. Dodaję do niej umyte truskawki i wszystko blenduję. Wylewam na warstwę jogurtową i odstawiam do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz