Smaczne ciasto na zimno. Jego wykonanie można rozłożyć na dwa dni a zamiast wiśniowej można użyć np. galaretki pomarańczowej.
Składniki na formę o wymiarach 18x18cm:
na masę wiśniową:
- 1 galaretka wiśniowa
- niepełna szklanka wrzącej wody
- 250 g sera białego z wiaderka
warstwa serowa:
- 300 g sera białego z wiaderka
- 2 łyżeczki cukru pudru ( ewentualnie więcej gdy ktoś woli słodsze ciasta)
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 60 ml wrzącej wody
dodatkowo:
- 1 galaretka wiśniowa
- opakowanie herbatników w polewie czekoladowej ( użyłam Maltanki)
- delicje szampańskie wiśniowe
Przygotowanie:
- Blachę wykładam herbatnikami.
- Masa wiśniowa: galaretkę rozpuszczam w wodzie a następnie dodaję biały ser. Mieszam łyżką lub mikserem do połączenia składników i wylewam na herbatniki; wkładam do lodówki.
- Warstwa serowa: żelatynę rozpuszczam w wodzie i razem z cukrem wlewam do sera; wszystko mieszam i wylewam na zastygniętą masę wiśniową.
- Galaretkę rozpuszczam w dwóch niepełnych szklankach wody.
- Na zastygniętą warstwę serową kładę delicje i wylewam na nie tężejącą galaretkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz