Orzezwiające ciasto o pięknym letnim kolorze, które rozeszło się w mgnieniu oka. Warto biszkopt zrobić dzień wcześniej, wtedy łatwiej będzie nam go przekroić.
Składniki na formę 18x18x8 cm:
na biszkopt:
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę:
- 330 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny*
- 2-3 łyżeczki cukru
- 1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w szklance wody
dodatkowo:
- 2 pomarańcze
- 2 łyżeczki żelatyny
*można użyć mniejszej ilości, wszystko zależy od tego jak gęsta jest masa, moja kremówka wyjątkowo słabo się ubiła i konieczne było dodanie żelatyny
Przygotowanie:
- Biszkopt: białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Do masy dodaję stopniowo żółtka, a potem przesiane mąki z proszkiem. Wszystko mieszam drewnianą łyżką i wykładam do formy wyłożonej papierem. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 40 min. Kiedy ostygnie kroję na dwa blaty.
- Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone; masę dzielę na 1/3 i 2/3.
- Galaretkę rozpuszczam w szklance wody, dodaję do 1/3 masy i dokładnie mieszam; kiedy zaczyna tęgnąć wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki.
- Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i razem z cukrem dodaję do pozostałej masy.
- Na warstwę z galaretką wkładam drugi blat biszkoptu i pozostałą masę; wkładam do lodówki.
- Z pomarańczy wyciskam sok; żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i dodaję do soku; gdy zaczyna tęgnąć wylewam na poprzednią warstwę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz