Sernik, który skradł moje serce. Sama się dziwię, że nigdy wcześniej go nie zrobiłam choć jest bardzo prosty. Użyłam połowę opakowania galaretki - dla mnie ta ilość była wystarczająca, gdyż galaretka nie była dominująca tylko była dodatkiem.
Składniki na formę o wymiarach 18x18:
masa sernikowa:
- 500 g sera mielonego
- 60 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- 1 łyżka masła
dodatkowo:
- okrągłe biszkopty
- 1/2 opakowania galaretki truskawkowej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 200 g truskawek
Przygotowanie:
- Blachę wykładam biszkoptami.
- Wszystkie składniki na masę sernikową miksuję i wykładam na biszkopty. Piekę około godziny w nagrzanycm do 170 stopni piekarniku przez godzinę.
- Truskawki kroję na mniejsze kawałki, wykładam na ostudzony sernik. Galaretkę rozpuszczam w wodzie i kiedy zaczyna tęgnąć wylewam na truskawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz