Składniki:
- 250 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki skórki pomarańczowej
- 250 g cukru do wypieków
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka ( ja nie miałam i użyłam 3 łyżki jogurtu które rozpuśiłam w 1/2 szklanki wody)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płatki migdałowe
UWAGA!!! Skórka okazała się niewypałem bo poszła na dno.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masła przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę pomarańczową, i jogurt cały czas miksując. Do reszty składników dodajemy ubite na sztywno białka, całość delikatnie mieszając łyżką do połączenia składników. Ciasto wylewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na górę sypiemy płatki migdałów. wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz