na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 5 łyżek oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
na farsz:
- 200 g szynki
- 1 czerwona cebula
- 2 plastry świeżego ananasa lub mała puszka ananasa
- ok 200 g żółtego sera np. gouda lub mozarella
- przecier pomidorowy
- bazylia
- Drożdże rozpuszczam z cukrem i łyżką mąki w 150 ml letniej wody i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Z pozostałej mąki, soli, oliwy i rozczynu wyrabiam ciasto, które odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
- Ciasto ponownie zagniatam z odrobiną mąki i rozwałkowuję na format pasujący do blachy.
- Na ciasto nakładam przecier pomidorowy.
- Szynkę kroję na małe kawałki, cebulę w paski; wszystko wykładam na pizzę i posypuję serem.
- Pizzę wkładam do nagrzanego do 220 stopni piekarnika opcja góra- dół na 18 minut.
- Na górę kładę listki świeżej bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz