Szybkie, wilgotne i pełne owoców ciasto na letnie podwieczorki.
Składniki na formę o wymiarach 19x19 cm
- 60 g masła
- 35 ml oleju
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 200 ml kefiru
- 250 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- około 500 g owocu ( u mnie wiśnie, agrest, czarna porzeczka, maliny)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wyjmuję wcześniej by osiągnęły temperaturę pokojową.
- Masło z olejem ucieram z cukrem, dodaję jajka a na koniec kefir i powoli miksuję. Następnie stopniowo dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksuję. Konsystencja ciasta będzie dosyć gęsta.
- Przelewam masę do formy wyłożonej papierem. Na wierzch wykładam owoce.
- Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku 40-45 minut do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz