Pyszne drożdżowe rogale, które smakują rewelacyjnie prosto z pieca jak również na zimno. Nadają się jako przekąska oraz do pracy zamiast kanapki.
Składniki na 4 rogale
na ciasto:
- 20 g drożdży
- około 270 g mąki
- 125 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 40 ml oliwy z oliwek
na nadzienie:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 plastry łososia wędzonego
- 200 g serka kanapkowego
dodatkowo:
- białko do posmarowania
- Z drożdży, 1 łyżki mąki, cukru oraz połowy mleka robię rozczyn, zostawiam do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce.
- Do miski wkładam mąkę, dodaję jajko, oliwę z oliwek, sól, pozostałe ciepłe mleko oraz rozczyn. Wszystko mieszam i wyrabiam ciasto; kiedy klei się dodaję trochę więcej mąki; odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
- Ciasto rozwałkowuje na kształt koła i dzielę na 4 trójkąty ( można też podzielić ciasto na 4 części i z każdej rozwałkować trójkąt); każdy trójkąt smaruję serkiem, jajko zawijam w łososia, kładę na krótszy brzeg trójkąta i zawijam w rogala; odstawiam na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Rogale smaruję roztrzepanym białkiem
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 18 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz