Gotowane kluski drożdżowe z truskawkami zrobiłam pierwszy raz ale z pewnością nie ostatni. Jeśli ktoś lubi pyzy czy knedliki to i te kluski z pewnością przypadną do gustu. Zamiast truskawek można użyć innych owoców takich jak śliwki czy brzoskwinie.
Składniki na dwie porcje:
- 260 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 3 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 125 ml ciepłego mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżki oliwy z oliwek
- około 14 truskawek
Sposób przygotowania:
- Drożdże ucieram z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki, zalewam ciepłym mleku i odstawiam na 15 min w ciepłe miejsce aż rozczyn ruszy.
- Pozostałą mąkę przesiewam, dodaję sól, pozostały cukier i oliwę z oliwek; wbijam jajka i wlewam zaczyn. Wszystko mieszam i wyrabiam ciasto. Gdy mocno się klei dodaję więcej mąki, gdy nie klei się wcale dodaję odrobinę mleka. Wyrabiam tak długo aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
- Odrywam niewielki kawałek ciasta, w środek kładę truskawkę i formuję kulkę.
- Odkładam kluski z truskawkami na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
- W szerokim garnku gotuję wodę- ma ona sięgać do 3/4 wysokości garnka. Gdy zaczyna wrzeć zmniejszam ogień i wrzucam kluski. Gotuję około 5 minut. W połowie gotowania łyżką cedzakową lekko je obracam na drugą stronę. Wyciągam łyżką cedzakową i posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz